ÜRETİCİ DERTLİ, SATICI DÜŞÜNÜYOR, TARLALAR BOZ KALIYOR!

Gübre ve ilaç satışı yapan bayiilerin verdikleri bilgilerde sürekli artan maliyetler nedeni ile köylerde bir çok üreticinin tarlasını ekmediğini, ekenlerin ise zorunlu organik tarıma döndüğünü ifade ettiler. İlaç fiyatları ve gübre fiyatlarındaki artışlar buğday, sebze üreticisini derinden etkilerken çeltik sezonun başlaması ile tarlaya inen üretici de mazot, gübre ve ilaç fiyatları karşısında adeta eriyor.
Yükselen maliyetler çeltik üreticisinde ‘ne ekip ne kazanacağız?’dedirtirken, satıcı firmalarda değişen rakamlardan muzdarip. Üreticinin ilaca ve gübreye erişmekte zorlandığını desteklerin yetersiz geldiğini ifade ediyor.

GEÇEN YILA ORANLA 560 DÜŞMÜŞ…
Durağan zirai ilaç gübre satış bayiiliği yapan Mücahit Gültekin bakanlık verilerine göre geçen seneki gübre çıkışışları dikkate alındığında %60 düşüş yaşandığını ifade ederek; “üretici düşünüyor, girdi maliyetlerine bakarak çare arıyor. Üretici fiyat artışlarının nedenini sorguluyor. Satıcı olarak bizlerde günlük değişen fiyatlar karşısında fiyat vermekte zorlanıyoruz. Destekler yetersiz. Buğday üreticisi sezon başlarken artan maliyetler nedeni ile bir çoğu zorunlu olarak organik tarıma geçiş yaptı. Tarlasına gübre ve ilaç atmadan ekşm gerçekleştirenler oldu. 3 yıldır bu işi yapıyorum. ziraat mühendisi olmam nedeni ile daha çok üreticinin sorunlarını taleplerini görüyorum. Bu yıl ki kadar sert geçişler görmedik. Biz anlatırken zorlanıyoruz. Son dönemde artan mazot fiyatları da bu işin tuzu biberi oldu. Tarlaya girerken mazot alıyorsun, gübreyi ilaçları getiriken nakliyatta kullanıyorsun. Bu da maliyetlere yansıyor. Kısacası artan girdi maliyetleri ve üretim esnasoında kullanıulmak zorunda olan ilçalardaki artışlar, verimöin artması için gerekli olan gübredeki yükselişler üreticiyi ürkütüyor” dedi.

ORTAK EKEN
KİRALAYAN ÜRETİCİ BU YIL TARLAYA İNMEDİ.
Bir başka ilaç ve gübre satıcısı olan İsmail Hakkı Gül ‘de uzun zamandır bu işi yaptığını belirterek; geçen yıla oranla sıvı gübre satışında %60’lık düşüş yaşandığına dikkat çekti. Gül; “bu yıl özellikle ortak ekim yapan ya da kiralama yöntemi ile ekim gerçekleştirenlerim bir çoğu tarlaları ekmediler. Girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Ortak ekim yapana veya kiralayana yükselen maliyetler bir şey bırakmıyor zarar yazıyor. Çeltişkte ilaç fiyatlarınde geçen yıla oranla %60 ile 120 arasında fiyat artışı var. Ben sıvı gübre satıyorum. Bu gübrede ise geçen yıla oranla %60 ile 100 arasında bir artış var. Buna karşılık satışlarda da geçen yıla oranla %60’lık bir düşüş yaşanıyor. Bu sadece gübre ilaç fiyatlarında değil. Geçen yıl 1 Tl.25 Kr.a satılan fide %100’ün üstünde artarak 3 ‘tl. Den satılıyor. Bu yıl ekim oranları çok düşük gibi duruyoır. Mazottaki artış nakliyeyi de vurdu. Özellikle biz satıcı olarak kargo fiyatlarına yetişemiyoruz., üretici ne yapsın?” dedi.

Başa dön tuşu