2024 yılında yaşanan kuraklık üreticisi ektiği ürünün karşılığını alamamıştı. 2024 yılında yaşaan su kıtlığı nedeni ile Toprak su koope-ratifi ile çeltik üreticisi karşı karşıa gelirken Toprak su kooperatifi yaptığı açıklamalarla kamuoyunu bilgilen-dirmiş ve ovayı besleyen Ulu arka Gökırmak ‘tan yeterli su sağlanama-dığına vurgu yapmışlardı. 2024 yılın-da Gökırmak üzerinde DSİ tarafından gerçekleştirilen çalışmalar nedeni ile Uluarkı besleyen su kanalının bozul-duğu ve yeterli su sağlanamadığı için ovadaki pompalar çalıştırılmış ama yinede üreticiye derman olmamıştı. Pompaların çalıştırılması sonrası gelen yüksek elektrik faturası koope-ratif arasında çatlaklar oluşmasına üreticinin birbirine düşmesine neden olurken kooperatifin halen elektrik borcunun olduğu ifade ediliyor.
2025 yılı öncesin yapılan çalışmalar sonrası Toprak Su ulu arkı besleyen su yollarının temizlenmesi yenilenmesi ve yapılması için başlat-tığı girişimler sonuç verdi. Durağan Kaymakamlığı ve DSİ Müdürlüğü tarafından başlatılan çalış-malarla sulama kanalındaki bakım ve yenileme çalışmalarının, tarımsal üretimi ve verimli-liği artırması için çalımalar başlatıldı.Toprak Su kooperatifi başkanı Mehmet Ali YİĞİT çalış-maların başından sonun kadar takip ederek geçen yılın yaşanan su sorunun yaşanmaması için yoğun çaba saf ettiklerini vurguladı. Yiğit; “bu yılda suyun yeterli olup olmayacağı belli değil. Şubat ayında yağan kar yağışı umut olsa da Mart ayında yükselen hava sıcaklıkları da süre-cin oldukça kurak geçeceği izleni-mi veriyor. Elimizdeki su kaynakla-rını verimli kullanmak zorundayız. Evet bu gün bu çalışma yapılıyor sağolsunlar ama asıl sorunumuz ana kanalın yarısına kadar beton olup diğer yarısının toprak olma-sı araziye inen su kanallarının da toprak olması nedeni ile önemli bir su kaybı yaşıyoruz. Bunun da giderilmesi gerekiyor. Toprak su kooperatifi olarak bu konuyu da ta-kip ediyoruz ama üreticimizde bu sorunu bilerek suyu
en verimli şekilde kulanmalı ve su kaybını en aza indirmek için bize yardımcı olmalıdırlar.
Diğer yandan Gökırmak Durağan’a gelene kadar bir çok ovayı beslemekte üreticiye can suyu olmaktadır. Durağan ovasının ise bu süreçte ırmağın son noktasında olması yeterli su akışının olmaması ya da debisinin düşmesi ile birlikte Durağan ovası çeltik ekimi için gerekli suyu alamamaktadır. Durağan’ın üstünde ovayı besleyecek yeterli kaynak suyu ya da baraj bulunmaması nedeni ile üreticimiz en maliyet-li olan pompalara yüklenmekte maliyette kat ve kat artmaktadır. Toprak Su kooperatifinin kurduğu güneş enerji sistemi maliyeti de düşürse de genel anlamda yeterli olmuyor. Planlı bir çalışma yapmak ve üreticimizde bu plan doğrultusunda birlikte hareket ederse sezonu verimli geçirebiliriz. Aksik takdirde geçtiğimiz yıllarda yaşanan su kıtlığı tekrar yaşanabilir. Bu gün Ulu arkı besleyen su kanalları için sezon öncesi tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. DSİ ve Durağan kaymakamlığının koordinesinde gerçekleştirilen bu çalışma için kaymakamlığa ve DSİ yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.
https://youtube.com/shorts/ueHtWd_Wi4E?feature=share