YEREL Haber Girişi : 18 Ocak 2024 13:32

FAKiRE YAPILACAK, ZENGiN KAPACAK!

FAKiRE YAPILACAK, ZENGiN KAPACAK!
Durağan’da yapımı gerçekleştirilen ve bitme aşamasına gelen TOKİ konutlarında kuralar çekildi. 177 dairenin yapıldığı TOKİ konutlarında 177 kişi asıl hak sahibi olurken 1 kişi yedek olarak seçildi.

Durağan’da Boyabat’la birlikte başlanan ama gecikmeler yüzünden inşaatına geç başlanan 177 konut ta kuralar çekildi. 4 Ocakta gerçekleştirilen  kura ile hak sahiplerinin hangi dai,reler düğüştüğü belirlendi. 177 hak sahibinin olduğu TOKİ konutlarında  H.Ş. isimli 1 kişinin yedek olarak belirlenmesi ise akıllarda soru işareti bıraktı.  
    177 hak sahibinin olduğu yerde nasıl 1 kişi yedek olur anlamak mümkün olmazken yüksek maliyetler ise hak sahiplerini düşündürmeye başladı. 
Boyabat TOKİ konutları ile birlikte başlayan süreçte Boyabatlı hak sahipleri ucuz kredi ve sabit fiyat garantisi ile ev sahibi olurken  Durağan maliyeti daire başı 1 milyonu’geçen satışının ise neye mal olacağı belli olmayan bir süreçte  şimdi alıp almama noktasında   bütçelerini gözden geçirmeye başladı. 
    Bir emeklimin maaşı ile bile giremeyeceği TOKİ konutlarında oluşan mağduriyeti gazetemiz yazı İşleri Müdürü ve CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa EKER dile getirmiş  yetkililerin bu mağduriyeti gidermesini istemişti. 

FAKİRE YAPILIYOR, ZENGİN KAPIYOR!
TOKİ’nin stratejisini, alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar ile gerekli hizmet birimlerini altyapılarını da tamamlayarak sunmaktır. Olarak açıklarken bu fiyatlarla ancak yüksek gelir grubu sahibi  vatandaşların konutları alması mümkün görülüyor. Bu nedenle  Durağan belediyesi ve iktidart sahiplerinin yer belirleme de yaşadıkları hatalar sonucu yüksek maliyetlere ulaşan TOKİ konutlarının fiyatlarının ödenebilir bir noktaya çekilmesi ve hak sahiplerinin mağdur edilmemesini isteyen CHP Durağan ilçe Başkanı Mustafa EKER; “TOKİ; Durağan’da konut yapmamış TOKİZADE yaratıştır demiştik. Bu gün gelinen noktada kimin hangi daireye yerleşeceği husunda kuralar çekilmiştir. TOKİ’nin Durağan’a kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ama gecikmesinde sebebi olanlar inşaatın Boyabat’tan yaklaşık 2 sene sonra başlamış olması artan maliyetler ve enflasyon karşısında vatandaşımızın alım gücü tamamen düşmüş parası pul olmuştur. Bir emekli maaşının tamamını dahi yatırsa bu şartlarda çalışması ve üstüne para ekleyerek dairesini alması gerekeceği ortadadır. Bu nedenle emekli olan bir vatandaşımızın devletten aldığı tam maaşı yatırmasının yetmediği, asgari ücretlinin maaşının tamamını yatırmak zorunda kalacağı bir TOKİ projesi ucuza konut yaşamam  veda konumuna düşmüştür. İnsanlarımızın sosyla ihtiyaçları geçinmek zorunda olduğu ve bakmak zorunda olduğu aile bireyleri düşünüldüğünde konutların taksitine para ve bütçe ayırmaları mümkün görülmüyor. TOKİ fakir için yapıyor zengin kapıyor.. Bu durum sosyal devlet anlayışına uygun değildir. Devlet sosyal devlet ilkesinin gereğini TOKİ’nin amacını yerine getirmeli iktidar temsilcilerinin yer belirleme ve geciken süreçten doğan hatalarını hak sahiplerine yüklemeden Boyabat ile aynı şartlarda hak sahiplerini daire sahibi yapmalıdır. Sinop’tan bile pahalıya geldiği belirtilen daireler Durağan için yeni bir ekonomik krizin habercisi olabilir. Durağan emekli, yatağıdır, esnaf can çekişmekte gelirleri her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle TOKİ’ye başlayacak taksitler ödenecek paralar ekonomi de yeniş batışların yok oluşların ve durgunluğun arttmasına sebep olacaktır.  Durağan siyasi beceriksizlikte zirve yapanlar;  otomotivi vurgunu ile  zenginin parasını ilçe dışına, sanayi sitesi ile esnafın belini kırmıştır. TOKİ ile Durağan’ın geleceğini ise karartmaya ve vatandaşın alım gücünü tamamen sıfırlayarak  zincir marketler sonrası  şimdi de tüm gelirini TOKİ’ taksitlerini ve ara parasını verecek olan emekli ve düşük gelirlerin parasını  piyasadan çekmesi ile Durağan adeta felç olacaktır. Bunu çözüm bulunmalı Durağan  için TOKİ ve iktidar sahipleri alternatif ödeme yöntemleri araştırmalıdır. Durağan’daki  TOKİZADE’lerin tek suçu iktidara ve o dönemin iktidar temsilcilerine güvenmektir.  O günün şartlarında biriken parası ve banka garantisi ile ev alabilecekleri yerde TOKİ’den ev almaları, yükselen enflasyon ve artan maliyetler onların suçu olmamalıdır” dedi. 

TOKİ 176 KİŞİNİN ALACAĞINDAN O KADAR EMİN Kİ; TEK YEDEK SEÇMİŞ!
Eker; 117 hak sahibinin oduğu 1 kişinin yedek olduğu çekilişe anlama veremediğini belirterek; “177 hak sabii olan bir yerde nasıl oluyorda tek kişi yedek oluyor. 177 asılın olduğu yerden en azından 15-20 kişi yedek olsa anlaşşılır ama 1 kişi yedek oluyorsa insan şüphe duyar. İnsanın aklı karışır. Neden Tek kişi yedek? TOKİ hesap mı bilmiyor yoksa daire sayısını mı karıştırdı?177 daire yapılacaksa ya 177’side hak sahibi olur ya da 177 asıl 15- 20 lişi de yedek seçilerek çekilişleri yapılır. Ama TOKİ 177 hak sahibi olduğu yerde o kadar emin ki; 176 kişi daire alacak 1 kişi almayacak o nedenle tek kişilik yedek yeter demiş” diyerek eleştirdi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.