İNSAN...

İnsanların doğuştan gelen çeşitli hakları vardır. İnsan hakları evrensel bildirisi bu hakları insanlara tanıyarak dünya ülkeleri tarafından kabul ettirilmiştir. İnsanların en temel hakkı yaşama hakkı olup kimsenin elinden alamayacağını gösterir. İnsanlar tarafından bu haklar engellenemez ve ebediyen devam eder
    Bunun dışında ayrıca tanımlanan on sekiz yaş altı insanlara ait çocuk hakları vardır.
    Dünyadaki tüm çocukların istisnasız hepsinin sahip olduğu haklara çocuk hakları denilmektedir. Çok eski dönemlerden beri çocuklar bazı sorunlarla yüz yüze kalmışlar hatta büyük eziyetlere bile maruz kalabilmişlerdir. Bu eziyet ve işkencelerin artması neticesinde Birleşmiş Milletler bu tür sorunların çözümü için dünya genelinde 170 üzerinde ülkenin imzası ile çocuk hakları sözleşmesini ortaya koymuştur.
    Peki birleşmişler milletler sorunları çözebildiler mi?
    Hayır.
    Çocuk; sevgidir, yaşama açılan umuttur.

    Her çocuk;  kim olduğunu, ailesini, çevresini tanımaya çalışırken adım adım öğrenir  haklarını. Çocuk olmanın mutluluğunu  ana kucağında yaşarken hangi hakların diğerinden daha önemli olduğunu ve bu hakların sınırının nerede başlayıp nerede biteceğini  bizzat yaşar.

    Çocuk olmak, doğal olarak pek çok temel hakkı kullanmakla başlar: yaşama, beslenme, barınma, eğitim, sağlık.. Çocuk hakları; ayrım gözetilmeksizin onların yaşamasını ve gelişmesini temel alır.  Toplum; çocuğun sağlığının korunmasından, sağlıklı beslenmesinden, bedensel bütünlüğüne zarar gelmeden yaşamasından, bilimsel ve çağdaş bir eğitim alarak geleceğini belirlemesinden sorumludur.
    Büyük Kurtarıcımız Atatürk, zaferden sonraki süreçte ikinci bir savaşı başlattı. Ulusuna layık gördüğü medeni koşulları bir bir toplumsal hayata kattı. Sabırla, özveriyle, bilimle, sanatla yoğurarak her düşüncesini  gerçeğe dönüştürdü.

    Ve çocuklar… Atatürk için, çocuklar çok özeldi. O,  kocaman yüreğinde her çocuğa yer açtı. Onları en yüksek mevkilerde  görme özlemiyle yanıp tutuştu. Çocuklara yüzlerce haklar sundu, fırsat eşitliği yarattı. Zengin, fakir; köylü, kentli demeden onları geleceğin özgür, çağdaş bireyleri olarak yetiştirmek için verdiği hakları, yasalarla güvence altına aldı.
    
    En çok da şu günlerde sana ihtiyaç duyuyoruz Atam keşke yine yanımızda olsan ve ‘Ya istiklal Ya ölüm’ desen. Buna o kadar ihtiyacımız var ki anlatamam...
    Dünya 10 Aralık insan hakları günü bugün ama bugün dünyamızda bir sürü insan savaşın içinde kaldı bir sürü insanın hakları göz ardı ediliyor. En basitinden Filistin de ki savaş insanlar ölüyor ama elimizden bir şey gelmiyor. Tek bildiğiniz onların ürünlerini almayın diyerek kendi çapınızda protesto ediyorsunuz. Ama hükümet o malzemeleri niye ülkeye alıyor, onların gemileri neden orada sorgulamıyorsunuz...
    Zafer kiminle olursa olsun son kurşun gidip bir ananın yüreğini vuracak ya o yüzden sıkın sakın ilerisini gerisini düşünmeyin.  
     *Artık çok uzaktan seyrediyorum olanları bitenleri, gelenleri gidenleri.

    Artık eskisi gibi şaşırmıyorum birçok şeye. Bazen “insan bu, her şeyi yapar” diyorum.*

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.