GÜNDEM Haber Girişi : 07 Aralık 2023 12:58

RUHSAT VAR MI? YOK MU?

RUHSAT VAR MI? YOK MU?

2021 yılında tüm uyarılara rağmen küçük sanayi sitesi kooperatifinin başlattığı inşaat durdu mu? Müteahhite paranın  bir kısımının nakit olarak verildiği müteahhittin  aldığı para kadar iş yapmadan bırakıp gittiği bu nedenle kooperatif yönetimi ile mahkemelik olduğu bu nedenle inşaatın durduğu iddia ediliyor. 
     Diğer yandan ise kooperatif üyeleri verdikleri paranın akıbetini merak ederken dolandırıldıklarını düşünerek mahkemeden inceleme ve kooperatifler kanuna aykırı hareket eden  yöneticilerin cezalandırılmasını istediler.
2022 yılında  üyelere gönderilen  ve sosyal medya üzerinden Durağan belediyesi tarafından verilen  imzasız inşaat ruhsatı paylaşılarak ruhsatı, projesi hazır olduğu iddia edilmişti. 
    Sanayi sitesi inşaat alanı ile ilgili ortaya çıkan parselasyon bilgileri ise ruhsat var mı? Yok mu? Dedirtti.
    Parselasyon sorgulama da Yalnızkavak köyü sınırları içinde kalan ve bu nedenle İl Özel idaresi tarafından verilmesi gereken ruhsatın Durağan belediyesi tarafından kesilmiş olması kafaları karıştırdı.
     2021 yılında  bölgedeki parselasyon sorgusunda  130 ada üzerinde 5 parsel olarak görülen  sanayi bölgesi  bu gün itibarı ile  130 ada üzerinde 2 parsel olarak ortaya çıkıyor. Parsel numaralarının değişmesi nedeni ile ruhsatının da değişmesi gereken  alan Yalnızkavak köyünün sınırları içerisinde tarla olarak görülüyor. 
    Yalnızkavak Köyü 130 Ada 5 parselde  75 dönüm olarak görülen  sanayi inşaatının yapıldığı alan kimin adına kayıtlı? Sanayi alarak Tahsisi yapıldığı iddia edilen alanda imar çalışması yapıldı mı? Yapıldı ise parselasyon neden yapılmadı? Tahsis yapıldı ise ve şartlı olarak gerçekleştiyse  tahsisin iptal edilmesi söz konusu mu?
    2022 yılında üyelere gönderilen inşaat ruhsatında  130 ada 29 parsel üzerinden alınan inşaat ruhsatı hangi ada ve parsele denk geldiği ruhsatın geçerli olup olmadığı ise bilinmiyor.
 
KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ KAÇAK MI?
    Söz konusu  sanayi inşaatı ruhsatına ait mimar, mühendis, yapı denetim ve inşaatın kim tarafından yapıldığı  zorunlu olarak asılması gerekirken İnşaat alanında asılı olmaması da  sanayi alanı kaçak mı? Sorusunu akla getiriyor.   
    Özellikle inşaat aşamasında para veren kooperatif üyeleri bizim paralarımıza ne oldu? İnşaat ruhsatı var mı? Sanayi alanı üstümüze geçti mi? Belediyeden yaklaşık 600 milyara alınan arsanın satışı yapıldı mı? Para kooperatife yatırıldı mı? Bu sorulara cevap arıyor. 


 ARSA SATIŞLARI NEYE GÖRE YAPILDI?  

 Organize sanayi bölgelerinde var olan yatırımcılar için belirli bir süre içerisinde inşaat başlanması ve faaliyete alnması istihdam odaklı arsalar veriliyor. Küçük sanayi sitesi kooperatiflerine tahsis edilen arsalarda  ise arsa satışları yapılmadığı görülüyor.              Küçük sanayi sitelerinde ise hazine arazileri küçük sanayi sitesi kooperatiflerine  Daha çok inşaat ,dükkan  ve atölye olarak üyelerine kredi kolaylığı sağlanıyor. 
    Bir başka konu ise küçük sanayi sitesi kooperatiflerinin hazineden alınan arsalarda satış yapma hakkı yok iken  sanayi sitesi planının  dışında  arsaları parselleyerek iş insanlarına satıldığı parasının alındığı iddia ediliyor. Sanayi alanında 1 ada 2 parsel olmasına karşılık parselasyonu yapılmayan ve imar durumu bile belli olmayan  bölgede geçmiş kooperatif yönetimi arsaları nasıl planladı? Arsa satışlarını neye göre yaptı? Ve kime kaça sattı? Arsa alan yatırımcı sayısı kaç kişi? merak konusu oldu. 
    Sanayi sitesi, inşaatının gerçekten  ruhsatı çıkmaz hazine arazisinin tahsisi yok ise sanayi esnafını özellikle para yatıranları  büyük bir mağduriyet bekliyor.

    

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.