YEREL Haber Girişi : 14 Ağustos 2023 17:27

Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Sinop Tarihi Cezaevi ve  Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

    Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesinde yaklaşık 3 yıldır Avrupa Birliği desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kısmi kabulü yapılan restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle cezaevinin bazı kısımları yarın ziyarete açılacak.

    Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ardından Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren ve beraberindeki heyet ile birlikte Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK ZİYARET EDİLMEK İSTENEN YERLER ARASINDA

    Sinop’un gözbebeği olan Tarihi Cezaevi’nin en çok ziyaret edilen destinasyonu olduğunu belirten Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ayrıca tarihi cezaevinin Türkiye’de de en çok ziyaret edilmek istenen beş destinasyondan biri olduğunu söyledi. 

    Yaklaşık 3 yıldır süren Avrupa Birliği projesi kapsamında Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’ndeki restorasyonun tamamlanarak 22 Haziran tarihinde geçici kabulünün yapıldığını aktaran Vali Erol Karaömeroğlu; “Sinop’umuzda turizm sezonu başladı. Turizm sezonunda Sinop’a katkı sağlasın diye sayın vekilimizle birlikte risk alarak kısmi olarak cezaevimizin açılışını yapmayı düşünüyoruz. Büyük ihtimal arife günü kısmi olarak ziyarete açacağız Sinop’un turizmi etkilenmesin diye bu resmi vekilimizle birlikte alıyoruz. Kültür ve medeniyet şehri Sinop’umuza hayırlı uğurlu olsun. Avrupa Birliği projesi kapsamında planlanan bütün restorasyon tamamlandı. Ancak ana binada tanzim ve teşhir çalışmalarımız devam ettiği için orasını çalışmalar bittikten sonra ziyarete açacağız. Memleketimize Sinop’umuza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

VALİMİZ İLE İNSİYATİF ALARAK CEZAEVİNİ AÇMA KARARI ALDIK
    Vali Erol Karaömeroğlu ile birlikte yaptıkları istişareler sonucu turizm sezonunun da başlamasını hesaba katarak, her ne kadar tanzim teşhir çalışmalarının yürütüleceği kısımlardaki çalışmalar tamamlanmamış olsa da bile cezaevini kısmi olarak ziyaretçilere açma kararı aldıklarını belirten Nazım Maviş; “Büyük ihtimal yarından itibaren de Sinop’umuza gelen misafirlerimiz cezaevini gezebilecekler. Tanzim teşhir bölümü odaları çalışmaları devam eden bölümler. Arkadaşlarımız teknik bilgileri de cezaevinin içini gezerken sizlerle paylaşacaklardır. Burada Sinop’umuzun hem tarihi dokusuna hem de cezaevimizin tarihi geçmişine uygun bir şekilde bir fonksiyonlandırma yapıldı. Fonksiyonlandırmanın sonucu olarak tanzim ve teşhir ürünleri Türkiye’de alanında çok arkadaşlarımız tarafından üretilmek suretiyle çalışmalar sürdürülüyor. İnşallah o çalışmalarda tamamlandığında cezaevimizin bütünü hemşehrilerimizin ziyaretine açılmış olacak. Ben bu vesile ile birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.  Tarihi cezaevi bizim gözbebeğimiz. Ne yazık ki daha önceki dönemlerde cezaevi ile ilgili ihale tamamlanamadığı için Avrupa Birliği çalışmaları durdurmuştu. Ben bu çalışmaların tekrar başlamasını sağlayan, bana ve ilimize katkı sağlayan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Onun döneminde yeniden çalışmalar başladı. Arkasından Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı Bey ve yine Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş beyin katkılarıyla o çalışma bu aşamaya gelmiş oldu. Avrupa Birliği Delegasyonuna özel teşekkür ediyorum, başından beri cezaevine sağladıkları finansman desteği ve bu tarihi cezaevinin restorasyonu sürecinde sağladıkları denetim katkısı açısında da kendilerine teşekkür ediyorum. Önceliğimiz hep aslına uygun bir çalışma yapılsın ve kesinlikle kişilerin inisiyatifine bağlı kalmaksızın tarihi dokuya, kültürel mirasa, medeniyet mirasına bağlı kalarak buradaki çalışmalar yürüsün. Bu anlamda da Samsun Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğünün onayı olmaksızın burada hiçbir çalışma yapılmadı. Bu süreçte emeği geçen müteahhit firmamıza, alan başkanımıza, kültür turizm il müdürümüze yine bu süreçte desteğini esirgemeyen röleve restorasyon müdürümüz Ali beye, bakanlığımızın bütün personeline, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Nadir Alpaslan beye çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SİNOP İÇİN ATILMASI GEREKEN TÜM ADIMLARI ATIYORUZ

    Sinop’u tam bir tarih, kültür ve medeniyet şehri haline getirmek için atılması gereken tüm adımları attıklarını hatırlatan Maviş sözlerini şöyle sürdürdü; “Tarihi surlarımız önündeki o binaları kaldırdık ve surlarımızı ortaya çıkarttık. Şimdi tarihi surlarımızın restoraston çalışmaları Röleve ve Restorasyon Bölge Müdürlüğümüzün destekleri ile sürdürülüyor. İnşallah şurada gördüğünüz surların üzerindeki yürüme alanları da yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla yani Avrupa Birliği projesi tamamlanıp ta Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı tamamıyla teslim aldıktan sonra çocuk ıslahevinin ve yine surların üzerindeki yürüme yollarının da restorasyonu bu sefer Kültür ve Turizm Bakanlığımızın fonlarıyla yapacağız. Atatürk Caddesinde binalarımızın cephe giydirmeleri devam ediyor, hepiniz fark etmişsinizdir. İnşallah önümüzde iki tane hedefimiz var. Birisi tarihi askerlik şubesinin önündeki yeni binayı kaldırarak tarihi askerlik şubesini ortaya çıkartmak. İkincisi de eski PTT binası işlemleri tamamlandı, göç idaresi olarak kullanılıyordu. Sayın valimize yine teşekkür ediyorum çok büyük katkıları oldu. O bina Gençlik ve Spor Bakanlığımızla Ulaştırma Bakanlığımız arasında yapılan mukavele sonucunda ve Spor Bakanlığımıza tahsis edildi. O tarihi bina varsa restorasyon ihtiyacı yapılmak suretiyle gençlerimizin vakit geçirebilecekleri bir Genç Konak, Genç Kafe haline dönüştürülecek. Böylelikle bir tarih, medeniyet, kültür şehri olan Sinop’umuzun bütün güzelliklerini ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Bu vesile ile başından bu yana katkı sunan tüm arkadaşlarımıza başta valimiz olmak üzere tekrar teşekkür ediyorum”.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.