gazetemiz Haber Girişi : 08 Haziran 2024 09:51

TOPRAK SU BAŞKANI M. ALİ İLE RÖPORTAJ: SU KANALLARIMIZ BOZULDU, ÜRETİCİ MAĞDUR !

TOPRAK SU BAŞKANI M. ALİ İLE RÖPORTAJ: SU KANALLARIMIZ BOZULDU, ÜRETİCİ MAĞDUR !

    1200 üyesi ile Karadeniz’in en büyük kooperatifi olan Durağan civarı sulama kooperatifi TOPRAK SU  bozulan kanalının, yetişmeyen TOKİ’deki kanalın sıkıntısını bu yılda çeltik arazisinin ekememe korkusu ile yaşıyor.
    Özellikle Nisan,  Mayıs ve Haziran ayında çeltik ekimi için büyük bir su kaynağına ihtiyaç duyan çeltik üreticisi  bozulan su kanalları ve pompaları çalıştıracak elektrik kaynağının  pahalı olması nedeni ile büyük  zorlukla karşı karşıya .
    Geçtiğimiz dönem su kaynaklarını yetersiz gelmesi nedeni ile TOPRAK SU pompaları daha ucuz çalıştırabilmek için güneş enerjisi sistemi kurarak üyelerine kolaylık sağlamıştı. Ama doğal olarak Gökırmak’tan beslene su kanallarının gerekli oranda çalışması çeltik üreticisinİ yine düşündürmeye başladı.
     Gazetemizin sorularını cevaplayan TOPRAK SU kooperatif başkanı M. Ali YİĞİT ka yetkililere dilekçe verdiğini sorunun çözümü için seferber olduklarını ama ilgisizlikten ve  verilen sözlerin yerine gelmemesinden dert yandı. 
    Konunun hassasiyeti nedeni ile haber amaçlı olarak değil bu kez soru cevap olarak yapılan söyleşiyi röportaj olarak yayınlıyoruz.. 

İşte o röportaj;
    Bu gün gazete olarak bizi getirdiğiniz Dağdelen mevkiindeki bu kanalla ilgili sorun ne?
    Eskiden Ulu arka  su aldığımız bu yatak bozuldu. Burada taşlama yapıldığından dolayı ulu arka su vermek için konulan  borulardan geçen su yetersiz. Bu da bu su kaynağına güvenerek yıllarca tarım yapan umudunu bu suya bağlayan  vatandaşın ekimine çok zararı var. Acilen buranın üstteki çayın ağzına geçmesini istiyoruz. Suyumuzu da hemen vermelerini istiyoruz. Vatandaş mağdur durumda. 

M. Eker: Bu su nereleri besliyor?
 Bu su Akçabük,  Yandak,  İncirköy, Durağan  ve Karacaören köyünü besliyor. 

    M.EKER : Peki bu suyun gittiği kanalın adı ne? 
    M. ALİ YİĞİT:Uluark Kanalı. 
    M.EKER : Kaç yıldır bu kanal var?
    M. ALİ YİĞİT: Kooperatif kurulalıdan beri var. 69 yılından kurulan kooperatifimizin kanalı o zamandan bu zamana çalışıyor.  Ondan öncesinde de var tabii ..
     M.EKER :Peki yaklaşık olarak bu kanal kaç dönüm araziyi suluyor? 
    M. ALİ YİĞİT: Altı bin dönüm. Altı bin dönüm araziyi suluyor.
     M.EKER :Peki Durağanın içinden geçen su da buna mı ait?
    M. ALİ YİĞİT: Burdan gidiyor,  Göletin altında ikiz göletlere kadar devam ediyor. İkiz göletin altından Akbel çayına dökülüyor
    M.EKER :Peki ikiz göletlerin suyu yetmiyor mu?
    M. ALİ YİĞİT: İkiz göletlerin suyu yetmez. Bu kanaldan gelen suyla keşanı çekmediğimiz müddette yetmez.  Yetmediği zaman zaten ikiz göletleri açıyoruz. O zaman da İkiz göleti de boşalıyor o ana kadar. 
    M.EKER :İkiz göletlei bu kanalın suyu yetmediği  için mi yapılmıştı? Siz mi istediniz?
    M. ALİ YİĞİT: İkiz göletler Sulamak için yapıldı. Su yetmediğinden sonra sulama için yapılmıştır burası. 
    M.EKER :Peki ikiz göletler bugün mesire alanı olarak biliniyor. Kullanımı kime ait oranın? 
    M. ALİ YİĞİT: İkiz Göletlerin kullanımı Durağan Civarı sulama kooperatifi olarak  toprak su kooperatifi adına..
    M.EKER :Peki şu anda  mesire alanı olarak kullanılan bu gölet  yarın bir gün yine geçmişte yaşandığı gibi susuz kalma ihtimali var mı? Yani siz kullanacak mısınız bu suyu?
    M. ALİ YİĞİT: İkiz göletlere yukarıdan yağış olduğu müddetçe susuz kalmaz. Ama yağış olmadığı zaman bizim bu suyu vatandaşa vermemiz gerekiyor. Yani biz araziyi kurutamayız.
    M.EKER :Peki Ulu  arkın  suyun oraya yeterli oranda gidiyor mu şu anda?
    M. ALİ YİĞİT: Eğer  eskisi gibi aksaydı yeterli oluyordu.  Eski şekli ile Karayazı ekilebiliyordu. Ama şu anda su yetersiz olmasından dolayı su Uluarkın başından düzgün gelmediği için ekilmiyor. 
    M.EKER :Peki nerelerde tıkanıklık var? 
    M. ALİ YİĞİT: Şimdi Ulu arkın başında yapılan iş yerinde bir de TOKİ’nin inşaat yaptığı bölümde . TOKİ’nin yapmış olduğu  inşaat esnasında TOKİ kanalımızı bozdu. Önceki belediye başkanımız ben buradayım, ben açacağım dedi, açmadı. Bizi öylece bıraktı, gitti. Şimdi de biz de TOKİ’yle uğraşıyoruz. 
    M.EKER :Peki başkanım kaç üyeniz var? 
    M. ALİ YİĞİT: Bin iki yüz üyemiz var. 
    M.EKER :Bin iki yüz üye  duyduğum kadarıyla Karadeniz bölgesinin en yüksek üye sayısına sahip kooperatif olduğu söyleniyor doğru mudur?
    M. ALİ YİĞİT: Doğrudur.  Kooperatif olarak bizde öyle biliyoruz.
    M.EKER :Su ile serzenişler duyuyoruz. Kooperatif üyelerinizin şikayeti size yansıyor mu?
     M. ALİ YİĞİT: Yansıyor. Olumsuz etkiliyor. Şimdi vatandaş ekemediği zaman  tabii ki bizden  şikayetçi oluyorlar. 
    M.EKER : Peki bununla ilgili olarak yetkililere bir dilekçeniz odu mu? olacak mı
    M. ALİ YİĞİT: Samsun’a,  Sinop’a buradaki kaymakam beye TOKİ  yetkililerine bizim yazılarımız var.


SUYUMUZU AKITAMIYORUZ,  MENFEZ YAPARAK SORUNU ÇÖZÜN DİLEKÇESİ...
  Durağan Toprak Su Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali YİĞİT kurumlara yazdığı dilekçeyi de paylaştı. Yiğit dilekçesinde; “Kooperatifimizin işletmesi altında bulunan ULUARK sulama kanalımız İlçemiz Dağdelen köyünden başlayarak mütakiben; Akçabük köyü 2000 dekar, İncir köyü 800 dekar, Durağan Yandak Mahallesi 1750 dekar ve Durağan Merkez 2250 dekar olmak üzere toplamda 6800 dekar çeltik arazisini sulamaktadır. 

Müdürlüğünüz tarafından İlçemize bağlı Dağdelen köyü hudutları dahilinde yapılmakta olan sette çalışmaları esnasında ULUARK sulama kanalımızı besleyen sulama bentimiz zarar görmüş olup, şu an tam kapasiteli olarak sulama kanalımıza sulama suyumuzu akıtamamaktayız. Kooperatifimizin Müdürlüğünüzden isteği, ULUARK sulama kanalının GÖKIRMAK’tan su aldığı yapının, Dağdelen köyü yörük çayı mevkiinin üst tarafından 2 metreye, 2 metre kapalı betonarma menfez şekilde yapılması, GÖKIRMAK içine yapılacak brintinde bent şeklinde yapılarak, kooperatifimizin mağduriyetinin giderilmesidir.” ifadelerine yer verdiği görülüyor
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.