YAPAY ZEKA BASININ da İNSANIN DA SONUNU GETİRECEK!

    Bu gün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü..
    10 Ocağın  ne bittiği bir tarih, ne de1 gün öncesi.. Böyle bir günde gazetecilerle ilgili yazmazsam olmaz..
    Yanİ 63 yıl önce  ortaya çıkan bir kanunun güvencesi ile yazan, çizen gazetecilerin  kanunla korunduğu yasal haklara kavuştuğu 9 gazete patronun isyan ettiği  süreç..
    Bu ülkede herkes konuşur bilir ki; 1960 ihtilali  darbedir.. Amma 1961 anayasası yani darbenin getirdiği anayasa  bu günün anayasasından bile daha demokratik kuralların işlediği bir anayasa olarak bilinir ve söylenir..
     İşte o anayasa ile 212 sayılı Basın kanunun devreye girmiş gazeteci yasal haklarına kavuşmuştur.
     O nedenle dünya da sadece Türkiye de kutlanan 1962- 1971 yılları arasında Basın bayramı olarak kutlanmış 10 Ocak sadece ve sadece çalışan gazeteciler günüdür.
     Ülkemizde bu günün şartlarında gazetecilik yapmak belki en kolay ve hatta herkesin gazeteci olduğu bir döneme tanıklık ediyoruz. 
    Elinde cep telefonu olan telif hakkı, yasal haklar üstelik kişilik hakları bilmeden konuştuğumuz yazdığımız, çizdiğimiz bir sürece tanıklık ediyoruz.
     İnternet dünyasının son sürat geliştiği, sosyal medyanın; yazılı basının, görsel basının ve hatta gazetecinin önüne geçtiği bir dönemi yaşıyoruz.
     Çok yakın bir zamanda yapa zeka ile buluşan basın sektörünün, insan faktörüne ihtiyaç duymadığı  yazılım teknolojisi ile basın çalışanları çok daha zor günler yaşayacaktır.
    Yapay zeka sadece basın sektörünü değil gelecekte insanın gölgesi olacak, üretim bantlarının tek sahibi ve hatta evlerin vazgeçilmezi haline dönüşecektir.
    Kısacası bundan 8 ay önce yapay zeka büyük tehdit yazısını kaleme almıştım. Bunda kısa süre sonra dünyanın en zengin iş adamı ve uzayın sahibi olarak nitelendirilen Elon MUSK  yapay zeka zirvesi öncesi bir uyarıda bulundu.
    “Twitter olarak bilinen X platformu, Tesla ve Space X şirketlerinin sahibi milyarder iş insanı Elon Musk, “çevreci hareketlerin” programlaması durumunda yapay zekanın insanlığın yok olmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

    Komedyen Joe Rogan’ın podcastında konuşan Musk, bazı kişilerin teknolojiyi, gezegeni korumak için insanlığa son vermekte kullanabileceğini söyledi.”(BBC)

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Musk’ın bahsettiği tehlikeler arasında insan hakları ihlalleri, gizlilik ihlalleri, telif hakkı, yanlış bilgilendirme ve siber saldırılar yer alıyor.

Hatta bazı bilim insanları yapay zekanın biyolojik ve nükleer silahlardaki potansiyel kullanımından bile endişeli.

Şimdilik, yapay zekaya dair büyük korkular sadece karamsarlıktan ibaret.
...........................................................................

    İşte maalesef bu gün kontrol altında tutulabilen, insanla sohbet eden, öz geçmiş yazan insansı özelliklere doğru giden yapay zeka şimdilik bilgisayarda yazı, düşünme ve cevaplama yeteneği ile insanın karşısında..
    Duyguları kontrol edemeyen insanın bile robotlaştığı ve robot gibi davrandığı süreçte robotlara yüklenecek her yazılım geleceğimizi tehdit eder bir özelliğe doğru hızla gidiyor.
     Yani kısacası filmlerde gördüğümüz terminatör belki yakında gerçek olmayacak ama basın dünyasında önemli bir yer tutacağı gerçeği  göz ardı edilmez bir noktaya hızla gelmektedir.
     ABD menşeeli sosyal medyalar insanın hafızası olma noktasında ciddi bir atılım yapmıştır.
     Bu gün facebook denilen ve hepimizin kullandığı hoşumuza giden  sosyal medya yazılımları ile insanların paylaştığı geriye dönük resimlerini anılarını  gösterme yeteneği gelecekte farklı bir noktaya taşınacaktır. Bu gün bunu kontrol eden yapay zeka yarın başka algoritmalar ve siber saldırılarla hayat robotlaştığında dünya yüzünde hiç kimse bu kadar güvenli ve rahat gezemeyecektir.
    Yapay zekalar insanın bu gün kontrolünde olan ama yarın kendi kontrolünü oluşturan yapılara dönüştüğünde alacağı emirler tüm sosyal medyayı inceleyebilen döküman oluşturabilen haber yazabilen ve buna sosyal medyayı servis edebilen duygusu olmayan bir oluşuma tanıklık etme noktasına hızla evrilmektedir. Yapay zeka basının  bittiği, kontrolün robotlaşmış yapıların eline geçtiği medya sektörünün tamamen el değiştirdiği dijitalleştiği bir dönem  başlamak üzere...
    Bu gün fabrikalar robotlaşıyor, teknoloji yapay zeka kullanımına açılıyor.. İnsan figüranlaşıyor.. İnsan nüfusu dünya üzerine fazla gelmeye başlıyor.
 Kısacası bu gün 10 Ocak çalışan gazeteciler günü.. Ama çalışmayan bir o kadarda gazetecilik mesleğinden geçinen bir yapı var... 
    Kısacası teknoloji çalışan gazeteciyi vuruyor, dijitalleşen dünya yapay zeka ile tüm sektörlerin sonunu hazırlıyor.
     Bu gün sosyal medyayı kontrol etseniz yarın yenileri çıkacak..
    Bu gün gazeteler artık hayatın içinden çekiliyor. Yazılı basın son sayılarını çıkartıyor. Son kuşak okuyor, son kuşak yazıyor..
    Herkesin yazar olacağı günler yaklaşıyor.. Herkesin haber yapabileceği yapay zeka ile buluşacağı ve kendini bir filozof gibi  anlatacağı dönemin başlangıcındayız... Ama yine de olsun bizi hatırlayan tüm dostlarımıza selam olsun. Yapay zeka bu gün değil ama yarınların en çok konuşulacak tartışılacak meselesi olarak geliyor.. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.