Gerze’de kaldırım ve yayaların kullanımına ayrılmış alanların işgaliyle ilgili şikâyetlerin artması üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Gerze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ortak bir çalışma başlattı. İlçede kapsamlı bir denetim gerçekleştiren ekipler, iş yerlerini tek tek dolaşarak esnafa gerekli uyarılarda bulundu ve kurallara uymayanlara yaptırımların uygulanacağını belirtti.
Gerze Belediyesi Zabıta Müdürü Oğuzhan Pamukçu, denetimlerin amacının kamuya ait alanların düzenli ve güvenli kullanımını sağlamak olduğunu vurgulayarak, “Bu denetimler düzenli aralıklarla devam edecek. Kaldırım ve yol işgallerinin tekrarı halinde ilgili kanun maddeleri gereğince cezai işlem uygulamak zorunda kalacağız. Esnafımızdan bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Denetimlerin ardından yapılan resmi açıklamada, ilçede kaldırım ve yol işgallerine karşı geniş çaplı bir çalışma başlatıldığı aktarıldı. Açıklamada, “İlçemiz genelinde kaldırım ve yol işgallerine karşı denetim başlatıldı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaldırım ve taşıt yolu işgallerine yönelik denetim çalışmaları yapıldı. Ekipler, esnafları tek tek ziyaret ederek yerinde uyarılarda bulundu.” denildi.
Açıklamanın devamında esnafın uyması gereken kurallara dikkat çekilerek, “Esnafa, kaldırım ve yol işgallerine yönelik yaptıkları uygulamaların tekrarı halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 38. maddesi kapsamında cezai işlem uygulanacağı tebliğ edildi.” ifadeleri yer aldı.
İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili hükümlerinin ihlali durumunda gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını belirterek, özellikle araçların kaldırımları işgal etmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Yetkililer, hem esnafı hem de vatandaşları duyarlı olmaya çağırarak kamuya açık alanların herkes tarafından eşit ve güvenli şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Gerçekleştirilen bu denetimlerle amaç, yayaların kaldırımları rahatça kullanabilmesi, engellilerin ve çocuklu ailelerin güvenli geçişinin sağlanması ve ilçe genelinde düzenli bir şehir görünümü oluşturmak olarak belirtildi. Denetimlerin düzenli aralıklarla sürdürüleceği ve kurallara aykırı davrananlara gerekli yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.


