Sinop’ta amatör balıkçılığı tek çatı altında toplamak ve sürdürülebilir avcılığı yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Sinop Amatör Olta Balıkçıları Derneği (SAOB), ilk olağan kongresini gerçekleştirdi. Merkezi Gerze ilçesi olan dernek, aldığı önemli kararlarla yalnızca il genelinde değil, Türkiye çapında etkin bir yapıya dönüşmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan ve balıkçılığın hem kültürel hem de ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olduğu Sinop’ta, amatör balıkçılık alanında dikkat çeken bir oluşum hayata geçirildi. Amatör balıkçıları ortak bir platformda buluşturmak amacıyla kurulan SAOB, 04 Ocak 2026 tarihinde geçici yönetim kurulunun katılımıyla ilk kongresini yaptı.
Kongrede, derneğin geleceğine dair önemli kararlar alındı. Bu kapsamda SAOB’un, Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu’na (ASOF) üye olması yönünde karar alındı. Alınan bu kararla birlikte derneğin, Sinop sınırlarının ötesine geçerek ulusal düzeyde daha güçlü ve etkili bir yapı haline gelmesi amaçlanıyor.
Üye kayıt çalışmalarını sürdüren SAOB, her geçen gün daha fazla amatör balıkçıyı bünyesine katarak büyümeye devam ediyor. Kongrede yeniden başkanlığa seçilen derneğin kurucu başkanı Celalettin Mağdenoğlu, yaptığı konuşmada SAOB’un Sinop’ta bu alanda tek dernek olma özelliği taşıdığını vurguladı.
Mağdenoğlu, derneğin temel hedeflerinin; sürdürülebilir balıkçılığı yaygınlaştırmak, denizlerdeki canlı popülasyonunun korunmasına katkı sunmak ve bilinçli avcılığı teşvik etmek olduğunu belirtti. Sinop’un tüm ilçelerinden üye kabul ettiklerini ifade eden Mağdenoğlu, balıkçılığa gönül veren herkesi SAOB çatısı altında birleşmeye davet etti.
Kongre programının sona ermesinin ardından kongre üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. Gerze merkezli olarak kurulan SAOB’un, hem ilçe genelinde hem de Sinop genelinde amatör balıkçılık alanında önemli bir boşluğu doldurması ve bu alana yeni bir dinamizm kazandırması bekleniyor.




