Saadet Partisi Sinop İl Başkanlığı, Türkiye’de ve Kastamonu’da değişen aile yapısına ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Parti tarafından yapılan açıklamada, evlenme oranlarının azalmasına karşılık boşanmaların arttığına dikkat çekilirken, özellikle 50 yaş ve üzerindeki bireyler arasındaki boşanmaların son yıllarda önemli ölçüde yükseldiği belirtildi.
Saadet Partisi Sinop İl Başkanlığı, “30 Yıllık Yuvalar Neden Dağılıyor?” başlığıyla yaptığı açıklamada, aile kurumunun karşı karşıya olduğu sosyal ve ekonomik sorunlara dikkat çekti.
Açıklamada, Türkiye genelindeki eğilimin yanı sıra köklü aile yapısıyla öne çıkan Kastamonu’da da aile kurumunun ciddi bir değişim sürecinden geçtiği ifade edildi. Evlenme oranlarının düşerken boşanma oranlarının yükseldiği belirtilirken, söz konusu artışın artık yalnızca genç çiftlerle sınırlı olmadığı vurgulandı.
50 yaş ve üzerindeki boşanmalarda dikkat çeken artış
Saadet Partisi’nin açıklamasında özellikle “gri boşanma” olarak nitelendirilen, 50 yaş ve üzerindeki bireylerin boşanmalarındaki artışa dikkat çekildi.
Türkiye genelinde 2001 yılında 17 bin 112 olan 50 yaş ve üzerindeki boşanma sayısının, 2025 yılında 61 bin 252’ye yükseldiği belirtildi. Böylece söz konusu boşanmaların yaklaşık 3,6 kat arttığı ifade edildi.
Açıklamada, bugün gerçekleşen her 100 boşanmadan yaklaşık 15’inin 50 yaş ve üzerindeki bireyleri kapsadığına işaret edilerek, meselenin yalnızca yeni evliliklerin sona ermesi olmadığına dikkat çekildi.
Saadet Partisi, 20, 30 hatta 40 yıl boyunca birlikte hayat sürdüren çiftlerin evliliklerinin de sona erdiğini belirterek, 2025 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 30’unun 16 yıl ve daha uzun süren evliliklerde meydana geldiğini aktardı.
Parti açıklamasında, bu tablonun Kastamonu’nun mahallelerinde ve köylerinde de yakından hissedilen önemli bir sosyal sorunun göstergesi olduğu ifade edildi.
“Ekonomik ve sosyal şartlardan bağımsız değerlendirilemez”
Her boşanmanın kendine özgü nedenleri bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, aile kurumunun içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşullardan bağımsız ele alınamayacağı savunuldu.
Özellikle göç veren, geçim kaynakları sınırlı ve ekonomik baskının yoğun hissedildiği Kastamonu gibi illerde; hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik, borçluluk ve gelir yetersizliği gibi sorunların aile içerisinde yaşanan problemlerin daha da ağırlaşmasına neden olabileceği belirtildi.
Saadet Partisi, Milli Görüş anlayışında ailenin toplumun temel unsuru olduğunu vurgulayarak, güçlü bir toplumun ancak güçlü aile yapılarıyla mümkün olabileceğini ifade etti.
Ailenin huzur içerisinde yaşayabileceği ekonomik ve sosyal şartların oluşturulmasının devletin temel sorumluluklarından biri olduğu kaydedildi.
“Ekonomi rakamlardan ibaret değildir”
Açıklamada ekonomik politikaların yalnızca ekonomik göstergeler üzerinden değerlendirilmemesi gerektiği de vurgulandı.
Saadet Partisi tarafından, yıllardır dile getirilen görüşe atıfta bulunularak, ekonominin merkezinde insanın bulunduğu belirtildi. Ekonomik politikaların başarısının ise vatandaşın sofrasına, evine ve aile huzuruna yaptığı katkıyla ölçülmesi gerektiği ifade edildi.
Parti, mevcut tablo karşısında aile politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini savundu.
50 yaş üzerindeki çiftlere de aile danışmanlığı önerisi
Saadet Partisi Sinop İl Başkanlığı, aile danışmanlığı hizmetlerinin yalnızca yeni evlenen çiftlere yönelik olmaması gerektiğini belirtti.
Bu hizmetlerin Kastamonu genelinde 50 yaş üzerindeki çiftleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği ifade edilirken, çocukların evden ayrılması, emeklilik, sağlık sorunları ve bakım ihtiyaçları gibi hayatın önemli değişim dönemlerinde ailelere daha etkin destek verilmesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, aileyi korumanın yalnızca evliliklerin devamını sağlamak anlamına gelmediği belirtilerek; şiddetin önlenmesi, aile içi iletişimin güçlendirilmesi, ekonomik sıkıntıların azaltılması ve bakım yükünün paylaşılması gibi alanlarda da destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Ailelerin sorunları büyümeden önce desteklenmesinin önemine dikkat çekildi.
“Bugünden tedbir almak zorundayız”
Saadet Partisi, Kastamonu’nun nüfus yapısında da önemli değişimler yaşandığına dikkat çekerek, nüfusun giderek yaşlandığını ve yalnız yaşayan kişilerin sayısının arttığını belirtti.
Aile yapısının hızlı bir şekilde değiştiği ifade edilen açıklamanın sonunda, yaşanan gelişmelerin yalnızca izlenmemesi gerektiği vurgulanarak, aile kurumunun karşı karşıya olduğu sorunlara yönelik bugünden gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yapıldı.


