YEREL
Yayınlanma : 02 Mart 2026 10:31

GERZE’DE ÖĞRENCİLERDEN ÇEVREYE ÖRNEK PROJE: ATIK YAĞLAR SABUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

GERZE’DE ÖĞRENCİLERDEN ÇEVREYE ÖRNEK PROJE: ATIK YAĞLAR SABUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Sinop’un Gerze ilçesinde eğitim veren Gerze Atatürk Ortaokulu, çevre duyarlılığı konusunda örnek bir çalışmaya imza attı. Okulda Harezmi Eğitim Modeli kapsamında yürütülen proje çerçevesinde öğrenciler, evlerden toplanan atık yağları geri dönüştürerek sabun üretimi gerçekleştirdi. Çalışma, hem doğaya zarar veren atıkların değerlendirilmesini sağladı hem de öğrencilerin uygulamalı öğrenme sürecine aktif katılımını mümkün kıldı.

    Projenin çıkış noktasını, özellikle denizlere karışan atık yağların oluşturduğu çevre kirliliği oluşturdu. Öğrenciler, atık yağların lavabolara dökülmesi ya da doğaya bırakılması halinde su kaynaklarına ve deniz ekosistemine ciddi zararlar verdiğini öğrenerek bu soruna çözüm üretmek amacıyla harekete geçti. Evlerden toplanan kullanılmış yağlar, okul ortamında gerekli güvenlik önlemleri alınarak geri dönüşüm sürecinden geçirildi ve sabuna dönüştürüldü. Ortaya çıkan ürünler, emeğin ve sürdürülebilirliğin somut bir göstergesi olarak değerlendirildi.

    Okul yönetimi, çalışmanın yalnızca bir geri dönüşüm etkinliği olmadığını, aynı zamanda Gerze genelinde çevre bilincini artırmayı hedeflediğini vurguladı. Yapılan açıklamada, öğrencilerin küçük yaşta sürdürülebilirlik kavramıyla tanışmasının büyük önem taşıdığı belirtilerek, “Bu projeyle çocuklarımız hem çevresel bir sorunu yerinde gözlemledi hem de çözüm üretme sürecine aktif olarak katıldı. Amacımız sadece üretmek değil, farkındalık oluşturmak.” ifadelerine yer verildi.

    Projeye temel oluşturan Harezmi Eğitim Modeli ise disiplinler arası yapısıyla dikkat çekiyor. Klasik ders anlatımının dışına çıkan model; oyun, teknoloji, bilim ve iş birliği temelli bir öğrenme ortamı sunuyor. Atatürk Ortaokulu’nda oluşturulan Harezmi sınıfında öğrenciler ısınma oyunları ve çeşitli etkinliklerle derse başlıyor, ardından günlük yaşamdan seçilen problemler üzerinden çözüm geliştirme sürecine giriyor. Problem belirleme, çözüm üretme, sonuçları test etme ve süreci değerlendirme aşamalarını uygulamalı olarak deneyimleyen öğrenciler, yalnızca dinleyen değil; sorgulayan, üreten ve fikir geliştiren bireyler haline geliyor.

    Yetkililer, atık yağların özellikle deniz ekosistemine verdiği zarara dikkat çekerek vatandaşlara da çağrıda bulundu. Açıklamada, “Atık yağların lavabolara dökülmesi su kaynaklarını kirletiyor ve arıtma süreçlerini zorlaştırıyor. Tüm vatandaşlarımızı atık yağlarını geri dönüşüme kazandırmaya davet ediyoruz.” denildi.

    Gerze’de hayata geçirilen bu çalışma, hem çevresel duyarlılığı hem de öğrenci merkezli eğitim anlayışını bir araya getirerek takdir topladı. Üreterek öğrenen öğrenciler, doğaya katkı sunmanın mutluluğunu yaşarken, ortaya çıkan sabunlar da sürdürülebilir bir gelecek için atılan küçük ama anlamlı bir adım oldu. 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.