YEREL Haber Girişi : 28 Kasım 2023 09:50

SANAYİ SİTESİ MAĞDURLARI DA MAHKEMEYE KOŞTU!!

SANAYİ SİTESİ MAĞDURLARI DA MAHKEMEYE KOŞTU!!

CHP Durağan ilçe Başkanı Mustafa EKER’in ve gazetemizin uyarıları yine gerçek oldu. 2021 yılında başlanan ve 1 yıl içerisinde bitirilip teslim edileceği belirtilen Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, üyeleri ile mahkemelik oldu..

SANAYİ SİTESİ MAĞDURLARI DA MAHKEMEYE KOŞTU!!
CHP Durağan ilçe başkanı  ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mustafa EKER’in başlamadan söylediği ve gidilen yol yanlış mahkemelik olursunuz,  sanayi esnafını mağdur edersiniz sözleri gerçek oldu. 
     Durağan Küçük Sanayi Sitesi yapımı için kurulan kooperatif üyelerinden,  arsa parası ve inşaat parası olmak üzere 2 ayrı para topladı. Üyelerin büyük çoğunluğu arsa Parası olarak 15 bin TL ödeyerek arsanın alınmasını sağladı. Daha sonra kooperatif yönetiminin kendimiz yapacağız  söylemi ile başladığı  süreçte inşaat içinde üyelerden 150 bin TL. ödeme istendi. Üyelerden bir kısmı azınlıkta olsa kiradan kurtulmak ve Durağan’ın küçük Sanayi sitesine kavuşması için ödemeleri gerçekleştirdi. Üyelerden resmi yollardan istenmeyen paralar ve aynı zamanda bir kısmının ödediği bir kısmının ödemediği  inşaat sürecinde başlanan dükkan sayısı ödeme yapanların altında kalması, inşaatın gecikmesi, para ödeyen üyelerin yönetimden yazılı olarak izahat istenmesine karşılık gerekli açıklamayı alamaması üzerine İl müdürlüklerine  şikayet dilekçesi sundular. Buralardan gelen yazılarda da yasal süreci işaret edilmesi üzerine üyeler  topladıkları imzalarla savcılığa suç duyurusunda bulunarak  gerekli işlemlerin yapılmasını istediler.  Yaklaşık 15 kişinin imzaladığı ve sayının artacağı tahmin edilen dilekçede  mağdur olduklarını,  geçmiş ve mevcut yönetimin üyelerine açıklama yapmadığını, toplanan paranın akıbeti, arsanın durumu, inşaat ruhsatının  olup olmadığı husunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, inşaatın ilerlemediği,  verdikleri dönemdeki paraların nasıl kullanıldığını bilmediklerini, denetim kurulunun görevini yapmadığını ve KUZKA’dan alınan paranın durumunun ne olduğuna kadar ayrıntılı bir dilekçe sunan üyeler gerekli incelemenin yapılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. Üyeler verdiğimiz paralar çöp mü oldu? sanayi sitesi ne durumda?  diyerek haklarını şimdi mahkemede arıyorlar.


ARSA SATILDI MI? 
SANAYİ SİTESİ RUHSATI VAR MI?
    Belediyeden alınan 235 ada 5 parseldeki 14 dönüm arsa üzerinde mi yükseliyor? İnşaatı devam eden sanayi sitesinin ruhsatı var mı? Bu da bir başka merak konusu olurken kooperatifin satmaya çalıştığı arsa hangi parsel üzerinde ve satılıp satılmadığı  da üyelerin öğrenmeye çalıştığı bir konu olarak ortaya çıkıyor. 

DENETLENSİN 
SORULARIMIZA CEVAP VERİLSİN! 

Kooperatif üyeleri öncelikli olarak dilekçelerini kooperatif yönetimine vediklerini buradan cevap alamadıklarını belirterek haklarının mahkeme yolu aranmasını istediler. Üyeler verdikleri dilekçede; “Kooperatifimizin yürütmüş olduğu Faaliyetler hakkında 10.08.2023 tarihinde Kooperatif  Başkanlığına yazılı bir dilekçe sunmuş olduğumuz halde dilekçemizde talep etmiş olduğumuz bilgi ve belgeler yasal süresi içinde tarafımıza sunulmadığı ve Konuyu Kooperatifimizin bağlı olduğu ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ”ne 11.10.2023 tarihli bir dilekçe ile bildirdik; ancak ilgili Müdürlükten de gerekli bir inceleme yapılıp yasal süreç içerisinde cevap yazılmış değildir. Bu sebepten ötürü bahse konu Kooperatifin yürütmüş olduğu bütün faaliyetlerin yasalar çerçevesinde inceleme yapılmasını tarafımıza sunulmayan bilgi ve belgelerin incelenmesini dilekçemizde beyan etmiş olduğumuz tüm konuların incelenmesi ve Kooperatif eski ve mevcut yöneticisi ve deneticileri; iligili Müdürlük Yetkilileri hakkında yasal işlemlerin yapılması için şikayet hakkımızı kullanmak istiyoruz” cümlelerine yer verdiler. Üyeler dilekçelerine ek olarak sundukları   dilekçede şu soruları cevap istediler. dilekçeye üyesi oldukları kooperatifin 1 OCAK 2020 -30 TEMMUZ 2023 tarihleri arasındaki mali bilançosunun Denetleme Kurulu tarafından denetlenmesini ve gereğinin yapılmasını isteyen üyeler sorulması gereken  soruları 14 başlıkta toplayarak cevap istediler. İşte o sorular; 
    1 - Resmi üye sayısı kaçtır; üyelerin isim listesinin verilmesini, 
    2- Yeni Üye kaydı yapıldı mı; üye çıkartma işlemi yapıldı mi.? Bu işlemler hangi kriterlere göre yapıldı veya genel kurul kararı ile mi yapıldı. Tüzüğe uygun yapıldı mı.? 
    3- Dükkan için kaç üye istenilen arsa ve dükkan parasını yatırdı? İstenilen miktarda para yatırmayan üyeler hakkında hangi işlem yapıldı?
    4- Kaç dükkanın ruhsatı var; kaç dükkan yapılacak?
    5- Ruhsat alınan yerin tahsisi varmı? Ruhsat alınan ve dükkan yapılan yerin önceki hali 130 ada 29 parsel arsa iken şuanda 130 ada 5 parsel tarla vasfına nasıl dönüştü 
    6- Tahsisli yer için Milli Emlak’a kaç lira ödendi ödeme dekontlarının bilgisi ve borç varsa ne kadar bilgisi 
    7- Proje, plan, zemin etüdü ve ruhsat için kaç lira harcandı bu hizmet kimlerden alındı teklifle mi veya doğrudan anlaşma ile mi yapıldı. 
    8- Genel kurul kararı ile 235 ada 5 parselin kullanım hakkı devri ile ilgili hangi işlem yapıldı,yerin kullanım hakkı şuanda kimde veya Murat ÖZCAN “a verildi mi verildi ise gerekli ödemeler alındı mı.?,alındı ise ne kadar alındı alacak var mı.? Ne kadar alacak var.? 
    9- Dükkanlar için Kuzka dan ne kadar hibe alındı. Özel idareden hafriyat için ne kadar ödeme alındı bu hafriyat işi kime verildi hangi şartlarda verildi işin denetimini kim yaptı, 
    10- Projenin ve altyapı çevre düzenlemesi elektrik trafosu yapılması gerekli işleri kim yapacak ve yaptıracak; belediye hizmet verecek mi verecekse ne karşılığında verecek belediye ile bir protokol imzalandı mı.? Belediyenin burada dükkanı olacak mı.? 
    11- Kooperatif faaliyetleri için huzur hakkı veya maaş ödemesi ne kadar yapıldı. Kimlere yapıldı. 
    12 -Yapılan veya yapılması planan dükkanların yaklaşık maliyet hesabı yapıldı mı yapıldıysa ne kadar işin başlangıç bitiş süresi hesaplandı mı.? 
    13- Kooparatif hesabından şahıslar hesabına para aktarıldı mı.? Aktarıldıysa ne amaçla aktarıldı ve miktarı ne kadar, 
    14- Her yıl denetleme kurulu tarafından denetleme yapıldı mı.? 

ARSA İSE NE ZAMAN TARLA OLDU?

Üyelerin verdikleri dilekçe de ise bir ayrıntı dikkat çekti. 2023 yılında kooperatif yönetim kurulunun Milli Emlak’tan aldık dediği ve imara açılarak parselasyon haritası çıkartılarak kamuoyuna sunulan bölge tekrar imarsız olarak görülmeye başlandı. Uydu haritalarına yansıyan ve 2022 yılı 2023 yıl arasında bariz görülen harita da  130 ada  14 - 15-16 - 3  150 ada 22-25, 232 ada 2 parsel ve 255 ada 5 parsel olmak üzere bölge  7 bölüm olarak planlanmış görülüyordu. 2023 yılına gelindiğinde ise  bölge imar ve parselasyonun tamamen kalkması bölgenin niteliğinin tarlaya dönüşmüş olması kafaları daha karıştırdı. 2023 yılında 130 ada 4 ve 5 olmak üzere 2 parsele dönüşen alan tarla statüsünde görülüyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.