İLÇENİN EKONOMİK DEĞERLERİ TÜKENİYOR!

    Durağan bir açmaza doğru hızla ilerliyor....
     Bu günler oldukça iyi günler...
    Özellikle köylerimizde azalan nüfus ilçenin ekonomisini de her zamankinden daha fazla tehdit ediyor..
     İlçeyi yönetenler artık sadece ilçe merkezini değil  köylerle de ilgili bir çözüm arayışına yönelmek ve çözüm üretmek zorundadır..
     Bugün Durağan esnaf ve sanatkarlar odasının ne büyük gelir kaynaklarından birini oluşturan köydeki vatandaşımızı şehre ulaştıran minibüs esnafı da tükenmek üzere...
    Bir kaç yıl öncesine kadar yüze yakın minibüs esnafının en büyük gelir kaynağı okul servisleri idi.
     Bu sadece okul servisi olarak düşünülmemeli..
     Esnafa gelen müşteri, kasasına giren para ve odanın gelirine esnaf kefalet kredi kooperatifinin yaşamasına olanak sağlayan en büyük etkenlerden biri idi..
    Ama artık onlarda eskisi kadar olmayacak, köyler boşalıyor..
     Okullar kapanıyor..
    Tekir kapandı sayılır..
    Çerçilerde öğrenci yok deme noktasına geldi..
     İlçe merkezindeki okullarda taşımalı eğitim için yeterli sayıyı bulamama noktasında...
    Peki bu minibüsler ne yapacak?
     Ya çoğu satacak..
     Ya da satıp ilçeyi terk edecekler..
    Eskiden şoför esnafı minibüsünü yenilemek için kredi alır çeker,bu nedenle daha düzenli olarak  esnaf aidatını ödemek zorunda kalan meslek grubu olarak öne çıkarlardı. Onlarda artık  mesleklerini bırakma noktasına geliyor.
    Velhasıl dostlar ilçe hala gösterişin, küçük olsun benim olsun derdinde ...
    Birileri işe girmenin birileri yer kapmanın birileri de  hüküm sürmenin derdinde..
     Ama hiç kimse toplumsal sorunların çözülmesi noktasında  bir arayış içerisinde görülmüyor..
    Ülke ekonomik olarak patlama noktasında Durağan esnafı ise tükenmişlik sendromu yaşıyor..
     Artan maliyetler, bağ-kur sigorta ve hepsinden önemlisi yaşadığı eleman sıkıntısı bir çok iş yeri sahibini sadece Durağan’da değil bizim gibi küçük yerleşim yerlerinde işinden nefret eder hale getirmiştir.
    Durağan olarak azalan nüfusumuz iller bankasından aldığımız geliri düşürecek, atanan memur sayısında  düşüş yaşanmasına sebep olacak. Öğretmen eskisi kadar gelmeyecek.. Maliye Bakanlığı’nın ülke genelinde uygulamaya soktuğu  tasarruf tedbirleri kapsamında Mal Müdürlüklerinin kapanmasından Durağan’da nasibini alacak  ve Mal Müdürlüğümüz kapanmış olacak..
     Bütün bunlar size hayal gelebilir.. Ama bu siyasi yapı, bu iş bilmemezlik dünyayı kendi etrafında döndüğünü sananlar,  maalesef bu ilçenin sonunu getirecekler...
    En büyük beklenti şimdilik doğal gaz..
     Oysa Doğal gazın gelmesi ilçede yaşayan insanımızın konforlu bir yaşama kavuşmasını sağlayacaktır. Kış aylarında ilçeyi terk ederek sevdiklerinin ya da metropol kentlerdeki evlerine giden hemşehrilerimizin burada kalmalarına vesile olacaktır. Ama insanımız ve özellikle esnafımız  çok büyük bir beklenti içine girmemelidir. 
    Sonuçta ilçeye gelen çok olmayacak sadece var olanların gidişleri duracaktır.
    O nedenle öncelik ilçenin en büyük gelir kaynaklarından biri olan köylerin yaşaması hayata bağlanması geri dönüşlerin başlaması doğal hayatın özendirilmesi ve yeni projeler önemlidir. Yoksa biz yine söyler, siz yine dinler gibi yaparsınız amma olan esnafa ve bu ilçenin geleceğine olmak üzeredir... 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.