DURAĞAN SANAYİ ESNAFININ YİNE UMUTLARI KIRILDI!  

DURAĞAN SANAYİ ESNAFININ YİNE UMUTLARI KIRILDI!    

Durağan sorunların adresi olmaktan bir türlü uzak kalamıyor..
     İlçe halkının  iyi niyetli duyguları ya da ihtiyaçları üzerinden yürütülen  söylem ve politikalar maalesef ilçe halkına, esnafına zarar vermeye devam ediyor..
    İşte onlardan biri de sanayi sitesi....
    Yıllardır ha bu gün ha yarın diyerek bir arpa boyu yol gidemeyen sanayi sitesinde maalesef yine umutlar kırıldı.
    Oysa baştan beri söylemeye çalıştığım gelin bu kez esnafın ayarları ile oynamayın umutlarını kırmayın, doğru düzgün politikalar yürütün..
     Kendi çıkarlarınız ve düşünceleriniz için   zengine yönelik davranışlar sergileyerek esnafın  üzerinden arsa devşirmenin derdine düşmeyin diye çok uyarıda bulunduk..
    Ama bu gün gelinen nokta da sanayi esnafı mahkeme kapısında sanayi bölgesinde durum ne kimse bilmiyor.
    Sanayi esnafını topladık durumu anlattık. Yapılan işlerin yanlış olduğunu belirterek şeffaf açık ve adil bir  sürecin yönetilmesini istedik.
    İlçede faaliyet gösteren tüm sanayi esnafının görüş ve düşünceleri alınarak hiç kimse açıkta kalmadan bir sürecin yönetilmesini herkesten belli miktarda eşit para alınarak  siyasi iktidarın gücü ile devlet eli ile sanayi sitesi yapılmasını önerdik. 
    Bakanlıktan arkadaşla, Ordu Perşembe ilçesi sanayi sitesi başkanı ve farklı noktalardaki sanayi kooperatifi başkanı ile görüştürdüm. Hepsinden ortak fikir alarak sanayi esnafına aktardık..
    Bu toplantılardan geniş katılımlı olarak düzenlediğimiz siyasi parti ilçe başkanları Durağan Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Necati Topçu, Esnaf kefalet kredi Kooperatifi başkanı Mustafa Ünlü’nün katıldığı CHP ilçe başkanlığı olarak bir toplantı düzenledik. Bu toplantıda esnafların görüşünü aldık görüşlerimizi aktardık. 
    Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğunu bildiğimizden kendi projemizi aktarmamıza rağmen  6 ayda bitirilip teslim edilecek geçici sanayi sitesine bir grup razı olmadı ya da  cesaret edemedi. 
    Durağan Esnaf sanatkarlar Odası başkanı Necati Topçu’ya da aktardığımız,    belediye başkanımıza da söylediğim uygulama  maalesef yapılabilir olmasına karşılık  cesaret gösterip uygulamaya alınamadı. Bu proje uygulamaya girseydi geçici de olsa sanayi esnafımızın derdine çare olunabilirdi,  olamadılar. Oradaki amaç ilçe içerisinde faaliyet gösteren paralı parasız esnafı ayrımı yapmaksızın tüm sanayi esnafının oluşturulan  geçici sanayi bölgesinde kiraya  verilmek sureti ile  ilçe merkezinde yaşanan bu sorun çözülür sanayi esnafı  bir umuda bağlanır kooperatif ise çalışmalarına devam ederdi. 
    Bu aşamada aşılmıştı, bizde sanayi esnafı mağdur olmasın diyerek ülke genelinde uygulanan sistemin devreye alınmasını isteyerek Devletin 3 yıl ödemesiz 10 yıl ödemeli  kredili sistemin devreye alınmasını devletin sahiplenmesini gerektiğini söyledik. Bu sistemin doğru olduğunu kooperatifin biz yapacağız ısrarından vazgeçmesi gerektiğini esnafa ilettik. Ama kooperatif yönetimi ‘biz yapacağız’ da ısrar ederek devletin desteklemediği ’ORTA ÖLÇEKLİ’ tanımını katarak zengin kesimlere arsa satışını öncelediği  bir süreci gündemine aldı. Milli Emlak’tan  100 dönümün üzerinde arsa tahsisi, belediyeden yaklaşık 600 milyar TL.  ödeyerek 14 dönümlük arsayı alarak süreci başlattılar.   Tüm ısrarlarımıza rağmen esnafı “alırsanız alın,  almazsanız,Çorlu’dan alacak var” cümleleri tehdit şantaj vb. Sözleri esnafın üzerinde uyguladıkları baskı ile paralar toplandı, süreç başladı. Esnafın kiradan gelen bıkkınlığı, sanayiye olan beklentisi ile süreçte  bizi de hedef tahtasına koydular ki; biz olduk ‘istemezük’  onlar oldu Durağansever.... Oysa sanayi sitesi nereye yapılırsa yapılsın yapılmasından yana olduk. Tek esnafın mağdur olmamasını umutların bir kez daha sönmemesini istedik. Ama yine olan oldu. Esnaf bir kez daha hayal kırıklığına uğradı.  Milli Emlaktan alınan bölge arsa mı? Tarla mı? statüsü ne? Durumu ne? İmar var mı? Toplanan paranın akıbeti ne? Üyelerin bir kısmı dükkan başı 150 bin TL. lere varan ücret öderken arsa parasını ödeyip kalanları durumu ne olacak? Paralar yazılı tebligatla mı istendi? Kimse bilmiyor. Ve şimdi  kendilerini mağdur hisseden çektikleri krediyi ödeyen, aynı zamanda kira ödemeye devam eden batmamak için direnen esnaf mağdur olduğunu ifade ederek mahkemeye başvurdu. 
    1163 sayılı kooperatif kanunu her kooperatifi bağlıyor. O zaman çok hatırlattık ve bunun cezai durumu olduğunu  belirterek üyelere yanıltıcı bilgi verilmemesi yanıltıcı bilgi vererek para toplanmasının hapis cezası gerektirdiğini belirttik. 
     Dediklerimiz çıktı ama üzgünüm! Yine Durağan ve Durağan esnafı kaybetti... Görülen o ki; esnaf mağdur ve kendisin yalan yanlış bilgilerle kandırıldığın hesap verilmediğini düşünerek mahkeme kapısında hakkını arıyor.
    YETER ARTIK! Durağan’ı bu kadar küçültmeye esnafın üzerinden  siyaset yapmaya kimsenin hakkı yok...  Dönüm dönüm arsa Alanlar, Toplantı yapanlar yatırım yapacağız Diyenler, para verdiyseniz geçmiş olsun mu? diyelim yoksa tarlaya ve  kimin üzerinde olduğu belli olmayan imara açık olmayan arsanıza mı üzülelim. Parsel sorgulamada sanayi sitesinin yapıldığı nokta bile 75 dönüm şimdilik tarla gözüküyor.  Eee tarlaya inşaat yapılamayacağına göre koca sanayi nasıl yapılıyor imar durumu ne olacak? Sonuç mu; bir kez daha umutlar kırıldı... 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.