HERKESE Mİ? GÖSTERMELİK Mİ?

    Durağan sanırım oldukça hareketli bir dönem yaşayacak..
    Süreç bunu gösteriyor... Geçtiğimiz hafta yaşadığımız isim değişikliği tartışmaları şimdi yeni uygulamalarla kendine yeni bir boyut kazanacak...
    Uzun süredir Durağan kamuoyunda özellikle ilçede yaşayan memurlar, aileler ve dışarıdan gelen misafirlerin en büyük şikayeti olarak öne çıkan kaldırım işgali ile ilgili başlatılan çalışmada 27 Mayıs pazartesi günü 70 cm uygulaması ne kadar başarılı olacak?
    Aslında başarılı olup olmayacağı hususu belediye başkanının alacağı tavırda gizli olacaktır.
     Özellikle  cadde sokaka ayrımı yapmadan, mahalle arası demeden ortaya koyacağı eylem de gizli olacaktır..
     Ama hepsinden önemlisi de AKP’ye % 87 oy vermiş bir ilçenin, esnafın olduğu Durağan’da belediye kendine yakın isimleri koruyup kollayacak mı? Yoksa aynı muameleye tabii tutacak mı?
    İşte bu uygulamanın tutup tutmayacağının mihenk taşı, yapılacak uygulamalarda gizlidir.
     Özellikle belediye meclis üyelerinden başlanmalı, başkan önce satırı birlikte çalıştığı isimlere vurmalıdır.
    Daha sonra halkayı genişletmeli AKP’de  dün ya da bu gün yönetici konumunda olan  isimlerin esnafların bu kurala uymaları sağlanmalıdır.
     Aksi takdirde esnaf arasında yaşanacak huzursuzluk, senlik, benlik kavgası senden benden tartışması uygulamada gedikler açacaktır.
    Şu da bilinmeli ki; Durağan’da tüm kaldırımlar boşalsa bile mevcut kaldırımların insan yürümesine uygun olmadığı gerçeği de göz ardı edilmemelidir.
     Diğer yandan kaldırımları düzene sokacağız diyerek esnafın var olanın düzenin bozulmasını da engelleyecek önlemler alınmalıdır.
     Esnaf bir yanda zincir market adı verdiğimiz 3 harfliler, diğer yanda internet satışları ile boğulurken  yaşanan ekonomik koşullar ve getirdiği yükümlülükler esnafı zaten yok olma noktasına taşımıştır.
     Bu nedenle itişmeden, kakıştırmadan, inatlaşmadan bu süreci yürütmek adil ve tarafsız götürmek hem esnafın hem vatandaşın gönlünü alacak uygulamalar  yapılma zorunluluğu vardır.
    Bir kesim tüm cadde ve sokaklar kendi malı imiş gibi davranırken bir kesimin geçinmek için oluşturduğu ya da işgal ettiği alanla uğraşmak zulüm olur.
      Maalesef Durağan bir kısır döngünün daha tam eşiğindedir..
     Yukarı tükürsen, sakal aşağı tükürsen bıyık misali...
    Vatandaş haklı, esnaf zorunlu, kaldırıma kaldırım demeye ise bin şahit lazım...,

    Bir kaldırımda ya da 70 cm de bir çekirdek aile olarak 3 kişi yürüyemezken ona kaldırım demek kaldırıma hakaret olur.
     Kaldırım dediğin en az 6 kişinin hadi geç çekirdek ailenin yürüyebildiği yerdir. Alaçam Durağan yolu şehrin içinden geçiyor. Otopark yok, araçlar yolun içinde kaldırımlar dar belli mesafelerde elektrik ya da pano vb. Materyaller, merdiven ya da  zorunlu çıkmış ticari dükkana ek yapılar..
     İşimiz zor ama kaldırımı vatandaş memur öğrenci istiyor..
     Esnaf geçmişten gelen yüklerle daracık mekanlarda büyük işler yapmanın peşinde...
    Ee o zaman belediye en kısa zamanda yeni iş yerleri bulvar ya da caddeler oluşturmak şehir içindeki bu kısır döngüyü kırmak zorunda yoksa  bu gün düzenle, yarın yine nüksedecek..
     Kaldırımlar boşalsa insanımız yine ya yolun içine inecek ya da kaldırımı bir mesafede bitecek köşeyi bile dönmeden vatandaş yine yola inecek...
    Kısacası belediye başkanı içinde  uygulayanlar içinde  oldukça zor bir  dönem....
     Ama başında söylediğim gibi öncelikle yakın mesai arkadaşlarını, çalışma arkadaşlarından başlayarak bir kararlılık mesajı bu uygulamanın tutup tutmayacağının  göstergesi olacaktır.
     Bekleyip göreceğiz; herkese mi? Yoksa sadece göstermelik mi?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.